Bodrogközben jártunk

           

 

A Bodrogközben is elkezdődött értékeink gyűjtése, megőrzése az utókornak.  Tavasszal a Királyhelmeci értéktár is bekapcsolódott az értékgyűjtő mozgalomba. Gazdag múltbéli kultúrájukat a fiatalok bevonásával összegzik. Tárgyi emlékeik mellett sok feltáratlan érték található. Jelentősebb épített örökségük a Katolikus templom, Csonkavár, Református templom, Lorántffy Zsuzsanna  zeneiskola épülete, szobrok, emléktáblák. A júliusban tartott értéktalálkozón Csonkavárat bemutatta Gönczy Bertalan lokálpatrióta, aki  szinte teljesen saját költségből fedezi a felújítást. A vár feltárása fokozatos, ahogy a vállalkozó anyagi lehetőségei engedik.

Drab Melinda hívó szavára összejött Kistárkányban az Aranka vendégház kertjében egy lelkes kis csapat.  A találkozón Bodrogköz néhány településének polgármestere illetve aktív kutúra szervezők és tanárok vettek részt. Bödők Károly a Felvidéki Értéktár Bizottság szakmai alelnöke ismertette a helyi értéktárak megalakulásának folyamatát és fontosságát. A helyi értéktárak alapkövei a települések kultúrájának. Meglétük biztosíthatja a települések gyökereinek őrzését, hagyományainak modern korba történő  újraélesztését. Fontosak a még fellelhető értékeink digitalizációja is.  Modern korunk eszközei lehetővé teszik múltunk és jelenünk rögzítését az utókor számára.

FÉB

 

Next Post

Karvai értékek

ked júl 20 , 2021
A Karvai Települési Értéktár is létrejött! A Duna parti kis faluban Duka Gábor polgármester úr lelkesen vezetett végig a falu emlékhelyein. Karva eddig rögzített értékeivel a Felvidéki Értéktár adatbázisában már találkozhattunk: https://csemadok.sk/telepulesek/karva-kravany-nad-dunajom/ Reméljük, hogy a lelkes csapat munkájának köszönhetően a jövőben ez még bővülni fog, s többet is megtudhatunk a Szavassy, […]
Total
15
Share