A Felvidéki ÉrtékVersenyről

A Felvidéki ÉrtékVersenyről

Karván rendezték meg  felvidéki értékgyűjtő diákok versenyét, mely az 5határon át Kárpát-medencei vetélkedő “előszobája”.:)

Olyan vetélkedőt álmodtunk meg több évvel ezelőtt,  amely – amellett, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a szűkebb és tágabb környezetükre – együttműködésre sarkall, kihívásokat állít eléjük, élményeket és barátságokat ad. A részt vevő csapatok próbára tehetik tudásukat, képességeiket, kreativitásukat, s ezáltal személyes élményre, megélésre, tapasztalat- és ismeretszerzésre tehetnek szert. A vetélkedőben egyaránt fellelhető a szabadtéri nevelés, az emberközpontú pedagógia és a játékpedagógia. A gyerekek megtapasztalhatják a flow-élményt – amit olyankor élünk meg, ha valamiben teljes lényünkkel benne vagyunk, amelybe sok energiánkat bele kell fektetni, de tudjuk, hogy képesek vagyunk megcsinálni, s mindeközben önmagunkkal is teljes mértékben tudunk azonosulni. Olyan feladatok vannak évről évre, amely kihasználja a korosztály képességeit, de még megoldható számukra, ugyanakkor tényleges erőfeszítést igényel tőlük. A változatosan szervezett tevékenység-központú feladatok pont erre teremtenek lehetőséget. A flow-élményszerzés sikerességét mutatja az is, hogy a csapatok nagy része – a sok és nehéz feladat ellenére – ismét részese akart lenni ilyen élménynek.

Így kutatunk hát mindannyian értékek után, így ismerjük meg a Kárpát-medencét a fél éven át tartó, jelenleg már öt határon átívelő vetélkedő keretein belül. Tapasztalatot adunk, kapunk és szerzünk magunknak. 

A verseny a HF/373/2022 pályázat keretén belül valósult meg. Támogató: Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság.

Köszönjük a támogatóknak, a versenyzőknek és a felkészítőknek az értékes pillanatokat!

 

 

VH

 

 

További bejegyzések