Category: Hírek

Huszár László közművelődési tevékenysége Felvidéki Érték lett

Tisztelt Értékőrzők, Érdeklődők, kedves Jelenlevők!

Mély tisztelettel és őszinte örömmel megköszönöm, hogy itt lehetek a harmadik alkalommal megrendezett értékkonferencián, a Felvidéki Értéktárak Találkozóján.

ÉRTÉKTÁR – már maga a szó is tiszteletet parancsol, hiszen mögötte sejlik egy nemes szándék, hogy összegyűjteni, megmutatni, megőrizni szeretnénk valamit, ami nekünk fontos, ami számunkra érzelmi vagy szellemi tekintetben értéket képvisel. Legyen az tárgyi, személyi vagy gondolati természetű, de nekünk évszázadok vagy évtizedek óta kedves, elmaradhatatlan része életünknek, akár egy finom étel, egy látványos tánc, egy emlékmű, amely dicső, vagy éppen dicstelen eseményt idéz fel, de lehet egy füvesember, egy rendezvény, akár futballcsapat vagy iskola is.  Mindez számunkra, itt a Felvidéken, kisebbségi létben küzdelem a feledés ellen, megmaradásunkért.

Önkéntelenül is Nagy László sorai jutnak az eszembe: „Létem, ha végleg lemerült, ki rettenti a keselyűt! S ki viszi át fogában tartva a Szerelmet a túlsó partra!”

Hál Istennek, ma még vannak vállalkozók erre a nehéz feladatra, de ha egy-egy ilyen tölgyfa kidől közülük, lesz-e, aki a helyükbe áll?

Ki áll HUSZÁR LÁSZLÓ helyébe? Aki rendületlenül helyt állt évtizedekig a közösségformálásban, az értékgyűjtésben, az identitás őrzésben, a kulturális értékek védelmében és népszerűsítésében. Szenvedélyesen nyomozott, kutatott, begyűjtötte, átmentette a jövőbe XXI. századi Noé módjára.…mindezt fáradhatatlanul, derűvel, optimizmussal, eltökéltséggel, emberséggel…miközben még olykor kedvenc tekerőlantját is a térdére fektette.

Az anyanyelvi iskola hogyan is kerülhette volna el a figyelmét? Sokoldalú segítő munkája és támogatása elismeréseképpen 2020 áprilisában az általa vezetett Művelődési Intézet elnyerte a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége díjat. Szövetségünk ugyanis nemcsak a kitűnő pedagógusokat, hanem a magyar iskolaügy útjait egyengető és féltő gonddal kísérők tevékenységét is örömmel díjazza.

Amikor egy újságíró megkérdezte őt a díjjal kapcsolatban, a rá jellemző egyszerűséggel azt válaszolta: „Nagyon jólesett az elismerés, hiszen ez a bizonyítéka annak, hogy értéket nem csak pénzzel lehet teremteni.”

Most ismét egy olyan elismerésben részesül, amit nem pénzzel teremtettek, hiszen személyisége, elvégzett munkája a hagyatéka, ami maga is érték.

Huszár László a „nagy cselekvők” sorába tartozik. A tettek felől szemlélve sok mindent megtudhatunk az ember világáról, értékrendszeréről. Huszár László életműve „nyomozati anyag”, benne az összegyűjtött tettek halmaza, amivel a felvidéki közösség hagyományait, kulturális örökségét gyarapította, istápolta.

Huszár László hitelessége, meggyőző állhatatossága, eltökéltsége abban rejlett, hogy az általa képviselt értékeket a saját életünkben is követni akarjuk.  Munkássága Felvidéki Érték, minta, követendő példa.

Mi mindannyian bízunk abban, hogy mindazt, amiért élt és dolgozott – azt hiánytalanul átvitte a túlsó partra.

Emlékét örökre megőrizzük!

Fekete Irén

SZMPSZ elnöke

A FÉB határozatáról szóló díszoklevelet Huszár Ágnes vette át.

Read More

Értékkonferencia – Felvidéki Értéktárak találkozója

Tisztelettel meghívjuk a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Értékkonferenciára – Felvidéki Értéktárak Találkozójára.

Dátum: 2021.szeptember 8. Helyszín: Csicsó – Kultúrház A Regisztrációs felület szeptember 3-ig elérhető itt: https://forms.gle/NfCUy57m58wLH5T16 Program: 08:00 – 09:00     Regisztráció, értékkiállítások előkészítése 09:00 – 09:10     Megnyitó (Dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság elnöke) 09:10 – 09:30     Felvidéki értéktárak helyzete és jövőképe (Rancsó Andrea, FÉB elnök) 09:30 – 09:45     Felvidéki Érték elismerés átadása, I. rész 09:45 – 10:00     Értékkiállítások – megnyitó, rövid szünet 10:00 – 10:30     Hetényi Értéktár 5 éve (Villa Heten PT – Rancsó Péter, Tarczy Lajos AI – Czibor Angelika) 10:30 – 10:50     Csilizközi értéktárak alakulása (Hoffner Tibi, Bazsó Gabriella) 10:50 – 11:00     Komáromi szekeresgazda ruházat és bandérium (Beke Sándor) 11:00 – 11:30     Innovációk és új értékek bemutatása, Felvidéki Érték elismerés átadása, II: rész (Bödők Károly, FÉB szakmai alelnöke) 11:30 – 11:45     Rozsnyó és Vidéke Értéktár helyzete (Beke Beáta) 11:45 – 12:00     Felvidéki Érték elismerés átadása, III.rész, 12:00 – 12:15     Kincskeresős személyiségek bemutatása, elismerések átadása (Szanyi Mária, ) 12:15 – 12:30     Játék, rövid szünet 12:30 – 13:00     Jó gyakorlatok: Fiatal Érték-közösségek – fiatalok és az értékgyűjtés (Edmár Attila), Értékmunkafüzetek az oktatásban (Molnár Gábor, Csicsó, Gyurán Ágnes, a FÉB titkára) 13:00                 Ünnepi ebéd 14:00 – 16:00     Csicsói Értéktár interaktív bemutatkozása – Értékséta

Read More

Haladjunk a korral!

A Mentor Tehetségsegítő Tanács júliusban Komáromban, a Módszertani Központban „Digitális technológiák alkalmazása a helytörténeti kutatásban” címmel képzést tartott az értékek iránt érdeklődők számára.
A Felvidéki Értéktár Bizottság (FÉB) elnöknője, Rancsó Andrea bevezető beszámolójából megtudhattuk, hogy a Felvidéken 57 értéktár van bejegyezve. Ezek közül főleg azok aktívak, melyek más szervezetek mellett, vagy velük együtt működve tevékenykednek. Céljuk összegyűjteni, dokumentálni, kategorizálni, digitalizálni a magyar kultúra évezredes értékeit, szellemi és anyagi javait, épített műemlékeit és természeti kincseit, valamint ezeket feltölteni a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet (SZMMI) által működtetett weboldalra – Értéktár menupont alatt-, így őrizve meg őket az utókornak. Az ilyen értékek jegyzékbe vételére bárki ingyenesen javaslatot tehet a saját településén, ahol működik helyi értéktár bizottság. Ami másnak kacat, az kincset érhet a hozzáértő szemnek. A Felvidéki Értéktárban 303 bejegyzett érték van, köztük 8 ógyallai, melyeket megtalálhatnak, ha az intezet.sk címre kattintva a már megadott menuben keresgélnek. A Felvidéki Településmustra adatbázisban részletesen megismerhetjük saját településünk.
Szanyi Mária néprajzkutató az értékkutatás helyszíneivel, gyűjtési munkálatok folyamatával és az adatok feldolgozásával ismertetett meg bennünket. Család, otthon, iskola- a legfontosabb alapjai minden kutatásnak, az elsődleges információszerzés itt történik. Ehhez jön a könyvtár, múzeum, levél-és irattár, falusi krónikák, internet és terepmunka. Csupán pár évünk van arra, hogy a még élő nagyszülők meséit, emlékeit, háborús történeteit meghallgassuk és lejegyezzük, mielőtt ez a generáció kihal és velük veszik a múltunk is. Az ilyen jegyzetelésnél ne felejtsük el feltüntetni az adatközlő nevét, születési helyét, lakhelyét, foglalkozását, aznapi dátumot és az adatokat gyűjtő személy nevét. Ha a nagymamám még élne, most innám a szavait, mindent leírnék, amiit a múltról tud, és sose mondanám, hogy „jaj, ezt már százszor hallottam”!
A képzés további részében Haraszti Gyula, a Kincskeresők állandó média partnere és az interaktív televízió munkatársa a fotózás és videó készítés rejtelmeibe vezetett be. Aranymetszés, harmadolás, felezővonal, automataélesítő, zajszűrő, apró trükkök, melyekkel szép kompozíciót készíthetünk, eltüntethetjük a csillogást, kivédhetjük a fényvisszaverődést, szebbé tehetjük a régi fotókat. Tippeket kaptunk ingyenes oldalakhoz videók vágására és feltöltésére.
Bödők Károly, a FÉB szakmai alelnöke bemutatott egy új mobilalkalmazást az értékek megörökítésére és feltöltésére az adatbázisba. Ez az új verzió hamarosan használható lesz, térképpel és ösztönző pontokkal a legtöbb képet feltöltőknek.
A délutáni órákban Rancsó Andrea beszélt a podcast műfajról. A podcasting technológia lehetővé teszi digitális hang- és videó anyagok közzétételét az interneten. A felhasználók feliratkozhatnak a csatornákra, ahol, mint ingyenes rádió, meghallgathatnak riportokat, sorozatokat, interjúkat, beszélgetéseket, bemutatókat. Bárki készíthet és indíthat podcastot, így a saját adásunkat is megoszthatjuk. A podcast lehet szóló, beszélgetős, történetmesélős, panelbeszélgetés, hangjáték, interjú formátumú. Hogy ezt mi is kipróbáljuk, feladatként párokba vagy csoportokba rendeződtünk és kb. 10 perces, az értéktárral kapcsolatos témájú hanganyagot vettünk fel a mobilunkra. A továbbiakban Rancsó Péter a Villa Heten PT képviseletében a hangfelvételek vágását, szerkesztését, feltöltését és a munkák technikai hátterét ismertette. A készített hanganyagot a számítógépbe betöltöttük és ingyenes oldalról zenéket választottunk. Majd egy szintén ingyenes program segítségével próbáltuk ki a zene szövegbe illesztését, a hanganyag vágását és a projekt munka közbeni mentését. Bár ez sok gyakorlást igényel, de mindenképpen jó alapokat kaptunk ahhoz, hogy a hanganyagot, miként társítsuk zenével, vágjuk ki a nem kívánt részeket, hogy az minél érdekesebb és hallgathatóbb legyen. A tartalmas képzésről rengeteg új információval tértünk haza.
Pápes Jolán, Ógyalla

Read More

Értékőr Szabadegyetem és Mesterkurzus

A taliándörögdi Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért a „KincsesHáz” Pannon Ifjúsági Népfőiskolával és a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvánnyal együttműködve Értékőr Szabadegyetemet és Mesterképzést szervezett. A szabadegyetem keretén belül bemutatkozott a hetényi Villa Heten Polgári Társulás is, példaértékű jó gyakorlatként. A 2007 óta tevékenykedő polgári társulás kezdeményezője volt a Hetényi Települési Értéktár megalakításának. A Felvidéki Értéktár innovációit pedig Rancsó Andrea, a FÉB elnöke mutatta be, aki kitért az iskolákban folyó Érték-programokra, készülő munkafüzetekre.

A szabadegyetemen részt vettek a jelenleg alakulóban lévő csilizközi értéktárak képviselői is.

Képek forrása: KÖSZI – Bejegyzések | Facebook

Read More

Karvai értékek

A Karvai Települési Értéktár is létrejött!

A Duna parti kis faluban Duka Gábor polgármester úr lelkesen vezetett végig a falu emlékhelyein. Karva eddig rögzített értékeivel a Felvidéki Értéktár adatbázisában már találkozhattunk: https://csemadok.sk/telepulesek/karva-kravany-nad-dunajom/

Reméljük, hogy a lelkes csapat munkájának köszönhetően a jövőben ez még bővülni fog, s többet is megtudhatunk a Szavassy, a Láng kastélyokról, a Hrossó kúriáról. Kíváncsian várjuk, vajon mi derül ki az itt működött meteorológiai megfigyelő állomásról?!

Read More

Bodrogközben jártunk

           

 

A Bodrogközben is elkezdődött értékeink gyűjtése, megőrzése az utókornak.  Tavasszal a Királyhelmeci értéktár is bekapcsolódott az értékgyűjtő mozgalomba. Gazdag múltbéli kultúrájukat a fiatalok bevonásával összegzik. Tárgyi emlékeik mellett sok feltáratlan érték található. Jelentősebb épített örökségük a Katolikus templom, Csonkavár, Református templom, Lorántffy Zsuzsanna  zeneiskola épülete, szobrok, emléktáblák. A júliusban tartott értéktalálkozón Csonkavárat bemutatta Gönczy Bertalan lokálpatrióta, aki  szinte teljesen saját költségből fedezi a felújítást. A vár feltárása fokozatos, ahogy a vállalkozó anyagi lehetőségei engedik.

Drab Melinda hívó szavára összejött Kistárkányban az Aranka vendégház kertjében egy lelkes kis csapat.  A találkozón Bodrogköz néhány településének polgármestere illetve aktív kutúra szervezők és tanárok vettek részt. Bödők Károly a Felvidéki Értéktár Bizottság szakmai alelnöke ismertette a helyi értéktárak megalakulásának folyamatát és fontosságát. A helyi értéktárak alapkövei a települések kultúrájának. Meglétük biztosíthatja a települések gyökereinek őrzését, hagyományainak modern korba történő  újraélesztését. Fontosak a még fellelhető értékeink digitalizációja is.  Modern korunk eszközei lehetővé teszik múltunk és jelenünk rögzítését az utókor számára.

FÉB

 

Read More

Rozsnyó és Vidéke Értéktár megalakulásáról

2021. július 10-én a Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság bemutatására került sor Rozsnyón, a Rákóczi Magyar Házban. A találkozó keretében Rancsó Andrea, a Felvidéki Értéktár Bizottság /FÉB/ elnöke jelenlétében alakult meg a Rozsnyó és Vidéke Értéktár Bizottság, amely jelenleg 13 települést ölel fel.

A községek képviseletében megjelent tisztségviselők, civil vezetők, aktív helytörténészek a magyar kultúra évezredes értékeit, a magyarság szellemi és anyagi alkotásait, ember alkotta és természet adta értékeit, amelyek Rozsnyó és környékén találhatók abba az átfogó értéktárba kívánják összesíteni, amely felöleli egész Felvidéket, ill. az egységes magyar nemzet örökségét.

“Én most ezt érzelmileg tudom nagyon értékelni. Szép élményekkel gazdagodtam a mai napon. Nagyon jó volt látni és megtapasztalni azt, hogy van érdeklődés. Vannak itt is olyan emberek, közösségek, akik foglalkoznak értékmentéssel, értékgyűjtéssel, tudatosan végzik ezt, de keveset tudunk róluk. Örülök a csatlakozásuknak, megalakulásuknak, ez egy új lehetőség, hogy megismerjük egymást és megismertethessük egymást, egymással. Ez által közelebb kerüljünk egymáshoz és együtt tegyünk annak érdekében, hogy értékeink feltérképezésre kerüljenek, és ne vesszenek el” – nyilatkozta a Rozsnyó és Vidéke Értéktár Bizottság megalakulását követően Rancsó Andrea, a FÉB elnöke.

A találkozó a “…Vagyok Úristen követje…” című nemzetközi betlehemes találkozók válogatott fényképeiből álló vándorkiállítás megnyitásával vette kezdetét, amelyet Bankó Ibolya, a jánoki betlehemesek vezetője mutatott be.

A jelenlévőket Beke Beáta, a Pelsőci Régió Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte, akinek kezdeményezésére valósult meg az összejövetel Rozsnyón. A résztvevőket arra biztatta, hogy bátran vágjanak bele a tevékenységbe, hiszen Rozsnyó maga, de a vonzáskörzetében elhelyezkedő falvak is hihetetlen mennyiségű és értékes történelmi, kulturális és természeti kincseket is rejtenek, amelyeket meg kell örökíteni az utókornak. Mindemellett arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egy lehetőség a régió magyar nyelven történő népszerűsítésére is.

Ezt követően Rancsó Andrea mutatta be a FÉB tevékenységét, amelyet egy közös „játék” keretében a régió értékeinek begyűjtésével zártak, majd sor került a megalapító dokumentum aláírására. A bizottság elnöke Kovács Éva lett, aki úgy véli, hogy a kezdeményezés az értékek és hagyományok mentése mellett egyben hasznos is lesz a régió részére.

Beke Beáta

Rozsnyó: Örökségünk a jövő alapja – Gömörilap (gomorilap.sk) 

Fotó: FÉB

Read More

Meghívó

                                                      Meghívó                     

 

A Felvidéki Értéktár Bizottság találkozójára

2021. július 10, Rozsnyó

Rákóczi Magyar Ház

 

Program:

08:30 – Vagyok Úristen követe – kiállításmegnyitó, a Nemzetközi Betlehemes Találkozó képes keresztmetszete

Beke Beáta, a Pelsőci Régió Értéktár Bizottság elnökének köszöntője

08:50 – A FÉB bemutatója

Rancsó Andrea, a FÉB elnökéje előadása

09:50 – Rozsnyó és Vidéke Értéktár létrehozása, alapító okirat aláírása

10:00 – Zárszó

 

Read More

Az ógyallai találkozóról

Ógyallán, 2021. június 28-án került sor egy értéktáras összejövetelre, melyen Rancsó Andrea a Felvidéki Értéktár Bizottság elnök asszonya is részt vett.  Az este folyamán bemutatták azokat az olajfestményeket, melyek felújításához az Agrárminisztérium és Hungarikum Bizottság támogatását használták fel.  A Fekete Madonna-kép – amely jelenleg a szecessziós templomban található és nézhető meg a nyári hónapok alatt a délelőtti órákban – felújításához 15 család is hozzájárult. “A pandémia gyümölcse a brünni Madonna képének a megújulása is” – tudhattuk meg dr. Józsa Attila esperesplébános beszámolójából.  A kép a 19. század első felében készült hűséges másolat, amelyet viaszpecséttel láttak el. Az eredeti kép a brünni ágostonos kolostortemplomban található.

A rossz állapotban lévő olajfestményen olvashattunk Szily Ferenc honti főesperesi címéről, de a címer is segített a beazonosításnál, továbbá az esztergomi egyházmegye kiadványai.  A kép feliratát sikerült teljesen rekonstruálni az 1825-ös névtár alapján. Szily Ferenc 1755-ben született és a felsőszopori nemesi családból származott. Ez a család adta Szombathely első püspökét, Szily Jánost. Szily Ferenc Budán és Bécsben tanult. Fiatalon áldozópappá szentelték, Komáromban egy évig káplán és 1783-ban komáromszentpéteri plébános lett, ahol 1815-ig szolgált. 1805-ben az udvardi alesperesi kerület élére került (akkor Ógyalla és Szentpéter ehhez a kerülethez tartozott). “Végrendeletében jelentékeny összeget hagyományozott a szentpéteri, bagotai és ógyallai templomokra és a szentpéteri kápláni tisztség létrehozására.” Halála után egy évvel az ő hagyatékából festtethették az ógyallai Szent László képet. Szily Ferenc a második olyan személyünk, aki az Esztergomi Bazilikában nyugszik. Bagotáról Ordódy Tivadart ismerjük, aki a bazilika első plébánosa és szintén kanonoki címmel rendelkezett.

A továbbiakban bemutatták az ógyallai szecessziós templomról készült prospektust: Medgyaszay István épített örökségét, amely összesen 48 épületet tartalmaz, de ebből egyet már Budapesten lebontottak. Határon túl, a mai Szlovákia területén két temploma, a mai Románia területén pedig iskolaépületek kapcsolódnak a nevéhez. Az ógyallai templom berendezési tárgyai közül – a főoltárt és Szent László oltárfestményt, 2018 és 2020 között restaurálták.

Ezt követően Rancsó Andrea a FÉB elnök asszonya méltatta az ógyallaiak munkáját és a Medgyaszay-féle templomnak a Felvidéki Értéktárba történő felemelését, nagyobb megismertetés céljából, hogy minél többen tudjanak ezen kiemelkedő értékről.  Bagin Árpádtól megtudtuk a következőket is: “2019-ben a MMA online felületén számolt be Kún Emese, hogy a plébániatemplomot az ógyallai értéktárba felvették. 2020-ban Komárom-Esztergom Megyében megyei érték lett Konkoly-Thege Miklós, hiszen Környe közelében birtokkal rendelkezett. A Konkoly-Thege sírbolt Ógyallán tovább fog szépülni egy városi pályázatnak köszönhetően, amelyből a kerítés elemei fognak megújulni. A Feszty-kastély keleti szárnya tervdokumentációjának előkészítéséhez egy polgári társulás 15 ezer eurót nyert el. A Wollner család leszármazottai szomorúan, de teljes együttérzéssel vették tudomásul, hogy családi fészkük elpusztult, elektronikus levelükben köszönetet mondtak az ógyallaiaknak a fáradozásaikért. Az Ordódy család alsó és felső kúriái közül az alsó épület tetőszerkezetének egyik részét haladéktalanul fel kellene újítani, mert a belső dekoratív festészet csak tovább fog pusztulni a beázások által. A felső kúriát egy ingatlanokkal foglalkozó cég vásárolta meg. Érdekes lenne, ha lehetőség nyílna az Ordódy galériáról egy prospektust vagy másolatokat készíttetni, továbbá Konkoly-Thege Miklósról készült füzetet újból kiadni.” A találkozó végén megtekinthettük a felújított Szily Ferenc-féle olajfestményt.

A FÉB nevében elismerésünket szeretnénk kifejezni Bagin Árpádnak és Józsa Attila esperes-plébános uraknak a kiemelkedő munkájukért. További sok sikert kívánunk!

 

Read More

Digitális technológiák alkalmazása – képzés

Helyszín: Felvidéki Magyar Pedagógusok Háza, Fürdő utca 3, 945 01 Komárom

Időpont: 2021. július 12

Program:

08:30 – 09:00    Bevezető, Felvidéki Értéktár bemutatása

09:00 – 09:30    Szanyi Mária: A helytörténeti kutatás helyszínei és módszerei

09:30 – 09:45    Kávészünet

09:45 – 10:45    Haraszti Gyula: Videók és fotók készítése és beépítése az előadásokba, youtube  csatorna indítása, feltöltések

10:45 – 11:00    Szünet

11:00 – 12:00    Bödők Károly: Felvidéki Értéktár mobilalkalmazás bemutatása, fotózás és feltöltés az alkalmazáson keresztül

12:00 – 13:00    Ebédszünet (a részvevők számára az ebéd biztosított)

13:00 – 13:30    Rancsó Andrea: A podcast műfajról

13:30 – 14:00    Hangfelvételek készítése (a résztvevők egymással beszélgetnek a településük értékeiről, jeles személyekről, szokásokról, melyet

telefonjaikon rögzítenek), közben szünet

14:00 – 15:30    Rancsó Péter: Hangfelvételek vágása, szerkesztése, feltöltése

15:30 – 15:45    Zárszó

 

Szervezők kérése: Minden pedagógus hozza a saját laptopját és mobilját, valamint fülhallgatót, hogy a képzés időtartama alatt a gyakorlatban is kipróbáljuk a programokat.

A szünetben frissítőkről és kávéról a szervezők gondoskodnak.

 

Főszervező: Mentor TT

Partnerek: Értékek Polgári Társulás a Felvidéki Értéktár kezelője, Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége

Kapcsolattartó: Rancsó Andrea, rancso.andrea@ertektarak.sk

Read More