Véget ért a középiskolások Hungarikum vetélkedője

Véget ért a középiskolások Hungarikum vetélkedője

 

Lezárult a tavalyi év végén a 7., 8., 9. és 10. osztályos (középiskolák) diákok számára meghirdetett Értékek, kincsek, hagyományok a Kárpát-medencében című hungarikum vetélkedő 10. osztályosok részére meghirdetett versenye. Az elődöntő és a döntő a lakiteleki Népfőiskolán került megrendezésre május 22-23-án. Felvidéket Dunaszerdahely és Perbenyik csapata képviselte a Kárpát-medencei megmérettetésen.

 

​A több mint harminc tizedikes jelentkező csapat közül 13 csoport vett részt a május 22-i elődöntőben. A csapatok az alábbi településekről érkeztek: Dunaföldvár, Dunaszerdahely, Kalocsa, Miskolc, Mohács, Munkács, Pápa, Pécs, Perbenyik, Szeged, Szolnok, Szolnok, Tokaj.

 

Az előadásokat szakmai zsűri értékelte, melynek tagjai: Béres Tünde, az Agrárminisztérium munkatársa, Gyurán Ágnes, a Felvidéki Magyar Nemzetrész Értéktár Bizottság titkára, Hévizi Róbert, a Nemzeti Művelődési Intézet Fehérliliom Népfőiskolájának vezetője és Resóczki Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa.

 

A szoros küzdelemnek köszönhetően mind a 13 csapat továbbjutott a másnapi döntőbe.

 

 

A döntőben a versenyző csapatok a saját környezetükből mutattak be egy-egy számukra fontos értéket. A második feladat egy hungarikumokról szóló totó volt. A verseny során összesen több mint kétszáz pontot gyűjthettek a csapatok.

 

 

A három legjobb helyezést elért 10. osztályos csapat:

I. helyezett: Földvárikumok (Dunaföldvár)
II. helyezett (holtverseny): Kreateam (Szolnok)
II. helyezett (holt verseny): Paprikás Csajok (Kalocsa)

 

 

Az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának különdíjában pedig a szolnoki Kreateam csapat részesült.

 

Dunaszerdahely a 6., Perbenyik pedig a 13. helyen végzett. 

 

 

A négy korosztály első három helyezést elért csapata augusztus végén egy hungarikum kiránduláson vesz majd részt a Hungarikum Ligetben, az Agrárminisztérium és a lakiteleki Népfőiskola szervezésében.

 

A következő év hungarikum vetélkedőjének felhívását november végén tesszük közzé honlapunkon.

 

További bejegyzések