Értékkonferencia 2023

Értékkonferencia 2023

2023. augusztus 26-án, szombaton tartotta Kürtön a Felvidéki Értéktár Bizottság és a Kürti Értéktár Bizottság az idei Értékkonferenciát a Faluház kistermében. A konferenciára a háromnapos rendezvény második napján került sor. Rancsó Andrea, a FÉB elnöke, az értéktár éves tevékenységét ismertette. Előadásában hangsúlyozta a helyismeret fontosságát, hisz mindannyian szeretnénk otthon érezni magunkat a szülőföldünkön. Véleménye szerint nemzettudat nélkül nincs önismeret. önismeret nélkül pedig nincs boldog, egészséges ember.

A Kürti Értéktár munkáját Kovács Tamás, a kürti bizottság elnöke mutatta be.

A sorozat harmadik részében Bödők Károly, a FÉB szakmai alelnöke beszél a Települések digitális emlékezetéről, majd  Szanyi Mária néprajzkutató, a Kincskeresők vezetője a Felvidéki tájházak gyűjteményéről tart előadást.

A konferencia előadásai közben adták át a 2022-es év Felvidéki Értékeit. A Garammenti lúd, a Csetneki csipke és a Zoboralji szálánvarrott hímzések gazdagítják az értéktár adatbázisát. A Zoboralji Örökség Őrzőinek köszönhetően a résztvevőknek sikerült egy kicsit közelebbről megismerni a hímzés készítésének módját. Örülhettek a Hajnalvándor együttes rövid műsorának is.

A konferencián Edmár Attila, Magyar Ifjúsági Konferencia és a Csemadok Dunaszerdahely ASZ elnöke beszélt a fiatalok szerepvállalásáról a közösségi élet megszervezésében.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke is köszöntötte a résztvevőket.

Köszönjük a Magyar Interaktív Televíziónak, hogy felvételt készített az előadásokról: https://www.televizio.sk/2023/09/ertekkonferenciat-tartottak-kurton-3/

A Konferencia megvalósult a Magyar Kormány támogatásával és a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően.

További bejegyzések