Értékek, kincsek, hagyományok a Kárpát-medencében – Dobogós helyen végeztek a csicsóiak a 9. osztályos tanulók hungarikum vetélkedőjén

Értékek, kincsek, hagyományok a Kárpát-medencében – Dobogós helyen végeztek a csicsóiak a 9. osztályos tanulók hungarikum vetélkedőjén
nepfolakitelek.hu
Lezárult a tavalyi év végén 7., 8., 9. és 10. osztályos diákok számára meghirdetett Értékek, kincsek, hagyományok a Kárpát-medencében című hungarikum vetélkedő 9. osztályosok részére meghirdetett versenye. Az elődöntő és a döntő a lakiteleki Népfőiskolán került megrendezésre április 24-25-én.

 

A közel ötven kilencedikes jelentkező csapat közül 16 csoport vett részt az április 24-i elődöntőben. A csapatok az alábbi településekről érkeztek: Bácsalmás, Baja, Boly, Csicsó, Kaposvár, Kiskunfélegyháza, Kisvárda, Marcali, Mátészalka, Mezőörs, Munkács, Nyíregyháza, Rozsnyó, Szatmárnémeti, Szolnok.

 

Felvidéket Boly, Csicsó és Rozsnyó csapatai képviselték.

 

Az előadásokat szakmai zsűri értékelte, melynek tagjai: Béres Tünde, az Agrárminisztérium munkatársa, Gyurán Ágnes, a Felvidéki Magyar Nemzetrész Értéktár Bizottság titkára, Hévizi Róbert, a Nemzeti Művelődési Intézet Fehérliliom Népfőiskolájának vezetője és Resóczki Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa.

A nap végére szoros küzdelem után tizenkét csapat jutott tovább a másnapi döntőbe.

 

 

A döntőben a versenyző csapatok a saját környezetükből mutattak be egy-egy számukra fontos értéket. A második feladat egy hungarikumokról szóló totó volt. A verseny során összesen több mint kétszáz pontot gyűjthettek a csapatok.

 

Az első három helyezést elért 9. osztályos csapat:

 

I. helyezett: Eszesek (Mátészalka)
II. helyezett: Csicsói értékőrzők (Csicsó)
III. helyezett: Tiszakönyök őrei (Kisvárda)

 

A Csicsói értékőrzők csapata: Bódis Orsolya, Antala Sofia és Győri Emma, felkészítő tanár: Nagy Edit

 

 

A Csicsói értékőrzők csapata

 

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet különdíját a mezőörsi Földi remeték csapat kapta, az Agrárminisztérium különdíjában pedig a bajai Kossuth lányai csapat részesült.

 

A négy korosztály első három helyezést elért csapata augusztus végén egy hungarikum kiránduláson vesz majd részt a Hungarikum Ligetben, az Agrárminisztérium és a lakiteleki Népfőiskola szervezésében.

nepfolakitelek.hu, ertektarak.sk

További bejegyzések