Hungarikum Pedagógus Műhely

A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány – a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai támogatásával – pályázatot hirdetett alapfokú és középfokú oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok számára a „Hungarikum Pedagógus Műhely” munkájához való csatlakozásra.  A Népfőiskola Alapítvány pályázati felhívásának célja, hogy összegyűjtse azokat a „jó gyakorlatokat”, amelyek bemutatják, hogyan lehet a települési értéktárak tartalmát megjeleníteni az oktatásban. Több olyan iskolai közösség is van már a Felvidéken is, ahol a települési értéktár létrehozása után az értékekről szóló ismeretek valamilyen formában megjelentek az alap vagy középfokú oktatásban.

Január 21, 22-én  mintegy 28  Kárpát-medence-i pedagógus látogatott el Lakitelekre, hogy megismerje a programot közelebbről. A rendezvény megnyitóját jelenlétével megtisztelte Lezsák Sándor úr, az Országgyűlés alelnöke. Kedves szavaival felhívta a figyelmet a munka fontosságára. Dr. Horváth Zsolt, a Lakiteleki Népfőiskola munkatársa – aki a Hungarikum Pedagógus Múhely gazdája – ismertette, hogy legfontosabb célkitűzése  a műhelynek, hogy nyilvánosságra kerüljenek azok az alternatív lehetőségek, amelyek azt mutatják be, hogy ezeket alkalmazva bármely iskolai közösség a saját környezetében, a saját települési értékeire vetítve tudja ezeket alkalmazni. Német Andrásné Farkas Gabriella Nyirádról, valamint Rancsó Andrea Hetényről, az iskolájukon alkalmazott jó gyakorlatokat mutatták be. Szanyi Mária, néprajzkutató hozzászólásában ismertette a Kincskereső mozgalom keretein belül folyó munkát, Bödők Károly, a FÉB szakmai alelnöke pedig a digitalizáció fontosságára hívta fel a figyelmet.

Felvidéket Bátka, Búcs, Csicsó, Érsekújvár, Hetény, Madar települések pedagógusai képviselték.

Next Post

Megalakult a Gyermekvilág

szo febr 5 , 2022
Megalakult a Gyermekvilág polgári társulás. Célja, hogy szakmailag koordinálja a bábosokat, gyerek-és ifjúsági színjátszókat, szervezze az őket érintő fesztiválokat a felvidéken. Az alakuló ülésen meghatározásra került a szervezet 5 éves programja, melyet Szabó Csilla a szervezet alelnöke a következő szavakkal foglalt össze: „Az ötéves vízióink kicsit merészebbek, de úgy gondolom, […]