PaedDr. Rancsó Andrea

A felvidéki magyar iskolák egyik legfontosabb küldetése, gyermekeink identitásának erősítése. Ennek egyik eszköze a helytörténet, a régió értékeinek megismerése – vagyis a gyökerek kialakítása.

PaedDr. Rancsó Andrea történelem szakos pedagógusként idestova 20 éve foglalkozik a helyi és regionális értékek felkutatásával, összegyűjtésével, továbbadásával. Teszi ezt csapatmunkában, együttműködve szűkebb magyar közösségünk idősebb, ifjabb generációival, a gyermekekkel, a kulturális és szakmai szervezeteinkkel.

2008-ban, az iskolaprogramok bevezetésekor az ő kezdeményezésére választotta a hetényi alapiskola a regionális nevelés beépítését az oktatásba és nevelésbe, mint fő irányt.

Előbb tantárgyként oktatta a regionális történelmet, majd az oktatási forma előnyeinek és hátrányainak megtapasztalása után belevágott a szélesebb körű regionális kutatásokba iskolánk érdeklődő diákjaival.

Az évek múlásával a tehetséges tanulók egyre több témát dolgoztak fel az ő irányítása alatt, miközben megismerték a regionális kutatómunka módszereit. Készítettek riportokat, hangfelvételeket, gyűjtöttek tárgyi emlékeket, és végeztek levéltári kutatásokat. Az egyes feldolgozott témákkal Andrea tanítványai kimagasló eredményeket értek el a Kincskeresők országos versenyén, első díjasok lettek a TUDOK felvidéki versenyén, majd különdíjat szereztek a TUDOK Kárpát-medencei versenyén, felkészítése által jutott be tanítványa Magyar Nemzeti Tehetségsegítő Tanács által meghirdetett Felfedezettjeink közé; tanítványai rendszeresen részt vesznek különböző pályázatokon, amelyeken többnyire dobogós helyű díjazásban részesülnek.

Az általa és diákjai által összegyűjtött ismeretanyag jó alapul szolgál regionális kiállításokhoz, valamint az évente megrendezésre kerülő Tarczy-emléknap gyermekfoglalkozásaihoz.

Pedagógiai és közösségi  munkásságának eredményei /pedagógiai alkotótevékenység, kutatómunka, tankönyvírás, publikációk, feladatok elvégzése, tisztségek ellátása stb./

  • Madar értékei munkafüzet és olvasókönyv (2020) – módszertani vezető, A madari Édes Gergely Alapiskola kiadványa, ISBN 978-80-89001-93-4
  • Történelmi tanösvény Hetényen – Sprievodca náučným chodníkom obce Chotín, (Jó pedagógia gyakorlat – OPS práca, Kiadó – Vydavateľ: MPC Bratislava, Ševčenkova 11, 2013)
  • Inovatív módszerek alkalmazása Hetény helytörténetének tanításában az alapiskolákon-Aplikácia inovatívnych metód vo vyučovaní regionálnej histórie obce Chotín na základných školách (Jó pedagógiai gyakorlat-OPS práca, Kiadó-Vydavateľ: MPC Bratislava, Ševčenkova 11, 2012)
  • Tarczy Lajos életútja és munkássága az alapiskolai történelem tanításában-Život a dielo Lajosa Tarczyho vo vyučovaní dejepisu na základnej škole (Jó pedagógiai gyakorlat-OPS práca, Vydavateľ: MPC Bratislava, Ševčenkova 11, 2012) Hetényi regionális munkafüzet – ötletadó, társszerző (2014)
  • 8 darab helytörténeti album szerkesztése, kiadása a Villa Heten Polgári Társulással együttműködve. 2020-ban jelent meg Hetény emlékhelyei, valamint az Értékek útján (Régiónk magyar emlékei) címmel, három nyelvű kiadvány (magyar, szlovák, angol)

Tisztségek:

  • Villa Heten polgári társulás tagja, mely a helyi alapiskolával együtt kezdeményezte a Hetényi Települési Értéktár megalakulását
  • A Mentor TT – Felvidéki Tehetségsegítő Tanács – alelnöke
  • A Kicskeresők – Helyi értékeket kutató diákok konferenciájának egyik szervezője, a technikai feltételek biztosítója
  • Felvidéki Értéktár Bizottság – elnöke
  • Hodnoty kultúr – Értékek polgári társulás – alelnöke

Mottó:

„…a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják hova tartoznak, de ugyanígy szárnyakat is, amelyek a kényszereiktől és előítéleteiktől szabadítják meg őket, és lehetőséget adnak nekik új utakat bejárni vagy inkább repülni.”

(Johann Wolfgang von Goethe)

Next Post

Mgr. Bödők Károly

hét ápr 26 , 2021
Értékeinket összegyűjtve a múlt felé tekintünk. Gyökereket keresünk. Összegyűjtve őket szilárd alapokra helyezhetjük jövőnket. A jelen kihívásai erőssé tesznek bennünket, úgy mint a fák törzsei. Minél több értéket tudunk felkutatni, annál gazdag lehet a jövőnk, mert van honnan merítenünk, van mit a felszínre hoznunk, hogy azt a jelenben átdolgozzuk, egy […]
Total
0
Share